Fouten in de premissen van onze wereldcultuur?

Alles wat meer met spirituele kennis te maken heeft of dat meer een filosofische bedenking is. Opvattingen omtrent karma van vorige levens, schepping, doel van het leven... kunnen hier terecht.
Parsam
Moderator
Moderator
Berichten: 680
Lid geworden op: 01 Dec 2008, 22:41
Locatie: Gent
Contact:

Fouten in de premissen van onze wereldcultuur?

Berichtdoor Parsam » 02 Dec 2008, 15:27

Toen het bewustzijn bij de mens steeds maar toenam, begon hij ook steeds meer te projecteren. Zoals hij zelf een levend wezen was, projecteerde hij rond zich allerlei levende wezens : goden, demonen, centauren, deva's, trollen etc etc. Die geprojecteerde wezens leefden niet alleen, ze konden iets doen, ze konden je iets doen, je gelukkig maken, je helpen, maar ook je ziek maken, je doden.

Uiteindelijk slaagde men erin te verkrijgen dat een hele gemeenschap zich projecteerde in één levend wezen, de vader van allen, die het doel, de samenwerking van de hele gemeenschap belichaamde. Zover was dat zeer positief, en gemeenschappen met één God bleken in veel opzichten de meerdere dan de vroegere polytheïstische gemeenschappen.

Zo'n God is "gemaakt naar het evenbeeld van de mens" en geeft het leven van de groep, maar ook van elk individu zin, doel en zelfs weerbaarheid tegen lijden, onrecht en tegenslagen.

Zo was dat goed geweest, maar zelden of nooit valt de slinger stil, maar wijkt uit naar de andere, verkeerde kant.

De zin, het doel van de groep werd bij de eerste verhalen daaromtrent almachtig, de schepper van al wat is, de schepper van de eerste mens en alle afstammelingen, allemaal eigenschappen die uiteindelijk niet nodig zijn, en velen op het verkeerde been zetten.

Zo wordt God ook de schepper van al wat niet naar de gewone verwachting geboren wordt, alle aangeboren afwijkingen, alle genderdysforieën, alle ziektes.

Zo'n uitbreiding van het begrip God was echt niet nodig, en zet ook nu nog velen, zoals ik al zei, op het verkeerde been.

Omdat men blijkbaar over God een sluitend chronologisch verhaal wilde maken, te beginnen bij het begin, het ontstaan van alles, zitten daar nu al die fouten in.

Parsam
Love is a sign from the heavens that you are here for a reason
http://www.paryos.be
Denis
Site Admin
Site Admin
Berichten: 1550
Lid geworden op: 01 Dec 2008, 14:11
Locatie: Merelbeke
Contact:

Re: Fouten in de premissen van onze wereldcultuur?

Berichtdoor Denis » 02 Dec 2008, 17:52

Parsam

Ik ben het eens dat het een grote fout van de mens is, te denken ALLES te kunnen begrijpen en verklaren. Vooral wanneer dat ook nog terug gaat tot het begin der tijden is dit volkomen fantasie die alleen kan berusten op inzichten opgedaan uit onze eigen ervaring. :roll:

Misschien zijn wij ooit wel het begin geweest, maar het bewustzijn moet dan zo laag geweest zijn dat zo'n schepping niet mogelijk is. De hele religieuze geschiedschrijverij kan nooit ver genoeg terug gaan. Maar zelfs onze conceptie van tijd en ruimte is dus blijkbaar fout.

Blijft over, iets dat is wat het in in het hier en nu.

Maar inderdaad, men maakt grove fouten en dan maakt men er nog eens ruzie om ook (godsdienstoorlogen)

Dan is er ook nog de wetenschappelijke visie. Gezien die ook afgaat op wat we zintuiglijk waarnemen (tijd en ruimte) zitten we al goed fout.

Denis
Hoe meer we de stof onderzoeken, hoe meer ze verdwijnt onder onze ogen.

http://www.aura-oasis.be
http://www.facebook.com/groups/auraoasis
one4all
Toplid
Toplid
Berichten: 280
Lid geworden op: 06 Dec 2008, 00:01
Locatie: Vlaams-Brabant
Contact:

Re: Fouten in de premissen van onze wereldcultuur?

Berichtdoor one4all » 06 Dec 2008, 02:08

Ingewikkeld onderwerp, wat is doorzichtig en wat niet in onze samenleving ? Voor de meest hand liggende uitleg is wat onmiddellijk zichtbaar is en daarom ook een bewijs van wat is. Perceptie blijft hier de kern, voor ieder wat anders, doch gevormd naar één mening, naar de mening van een autoriteit. Mensen vertrouwen te veel op een autoriteit, zij zijn ook maar mensen die een eigen perceptie hebben maar moeten handelen naar regels en procedures. Naar wat hun wordt opgelegd.
Als je eenmaal begint door te denken over allerhande zaken merk je verschillen op. Het lijkt meer op een fatamorgana te lijken, iets zien wat er niet echt is. Weten dat het er niet is en toch bedrogen worden door opgelegde regels en principes.
Over God bestaan er officiële verschillende opvattingen door meerdere bronnen, over het waarnemen van tijd en ruimte lijkt Einstein's theorie nog dichter bij de waarheid dan wat ook. Wil je van punt A naar B, in plaats van de hele afstand af te leggen, buig je de afstand waardoor je vlugger op punt B aankomt, alias de tijd buigen.

Dit onderwerp, was het een vraag of enkel een onderwerp om gedachten uit te wisselen ?
:: Become aware and you'll grow ::
http://www.youtube.com/user/ExperiencedGhost#g/u

Terug naar “Spiritueel”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten