Je. Lichaam als instrument

Alles wat meer met spirituele kennis te maken heeft of dat meer een filosofische bedenking is. Opvattingen omtrent karma van vorige levens, schepping, doel van het leven... kunnen hier terecht.
Didho
Toplid
Toplid
Berichten: 5889
Lid geworden op: 26 Nov 2011, 16:31

Je. Lichaam als instrument

Berichtdoor Didho » 22 Sep 2015, 05:15

Stel dat je lichaam een instrument, een kanaal, een middel zou vormen, waar doorheen de zogenaamde goddelijke krachten zich willen uitdrukken of manifesteren. Wat zou dan je voornaamste taak of opdracht zijn? Ik vermoed dat die twee aspecten zou omvatten.
1 Proberen dit lichaam in de mate van het mogelijke gezond te houden, want - zoals mijn eerste leraar zei - een kacheltje kan maar goed branden als de doorstroming en de in - en uitvoer van brandbaar materiaal in orde zijn. Die doorstroming zou dus nodig of bevorderlijk zijn om te leren luisteren naar "zijn innerlijke stem", maar omgekeerd kan het leren luisteren naar de innerlijke stem ook het lichaam positief beïnvloeden.
2 Dat lichaam via methodes of technieken tot ontspanning leren brengen, zodat die hogere, intuïtieve of spirituele energie er zo vrijelijk mogelijk doorheen kan stromen. In essentie gaat dit om iets zeer eenvoudigs, hoewel een yogi, die de moeilijkste yogastanden kon uitvoeren, net de simpele "lijkhouding" als de allermoeilijkste oefening omschreef!
Waarom wordt dit zelden of nooit op die manier uitgelegd en verkondigd? Volgens mij is dat om volgende redenen:
1 Men vindt het te eenvoudig en het is commercieel niet interessant. Al die honderden boeken over meditatiesystemen en ingewikkelde transformatietechnieken zouden dan immers overbodig worden en tot een simpele methode kunnen worden herleid. Dit bezwaar kan dus rijzen vanuit de alternatieve of spirituele hoek zelf, omdat al die duizenden therapeuten, leraars en goeroes graag een zekere macht behouden en omdat hun inkomen ervan afhankelijk is. Dat laatste argument is overigens zeer menselijk en begrijpelijk.
2 Men gelooft er gewoon niet in of men verwerpt het radicaal, omdat men tijdens die fases van diepe ontspanning het denken moet leren uitschakelen en bij de moderne mens roept dat vooral angst, weerstand en gebrek aan controle over iets of iemand op. Dit bezwaar zal vooral rijzen vanuit de intellectuele elite en vanuit het milieu van de machthebbers, want voor hen is dit hoogst bedreigend voor hun status en voor hun financiële en economische heerschappij.
Herken je dat in de huidige, toch wel zeer chaotische en tegelijk extreem rationeel georiënteerde maatschappij? Mag of kan een dergelijk besef daarin gewoon niet doorbreken, omdat het economisch gevaarlijk en onwenselijk is en de mens rechtsreeks in contact brengt met zijn zogenaamde goddelijke en bevrijdende krachten en zoiets absoluut moet vernietigd en bestreden worden?
Wat denk of voel jij?

Terug naar “Spiritueel”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten